e-Boekhouden review: beste gratis boekhoudpakket?

15 minuten leesplezier


Home » Reviews » Software » e-Boekhouden review Bijgewerkt op:
E-boekhouden-review-thumbnail

Het is misschien niet het leukste klusje dat er is, maar het moet wel gebeuren: de boekhouding. Als je begint als ondernemer wil je het liefst zo simpel (en goedkoop) mogelijk de boekhouding doen. Een van de bekendste boekhoudprogramma’s in Nederland is e-Boekhouden. In deze e-Boekhouden review neem ik de verschillende functies van dit boekhoudprogramma met je door.

Ik kijk naar de verschillende aspecten die een boekhoudpakket nodig heeft om prettig te werken. Voor zowel beginners als meer gevorderde ondernemers. Ik kijk ook naar de gebruiksvriendelijkheid en de service van de helpdesk.

Aan het einde van deze review kun je een weloverwogen keuze maken of dit programma wat voor je is of niet, dus lees snel verder!

e-Boekhouden-review

Wat is e-Boekhouden?

Laat ik bij het begin beginnen. e-Boekhouden.nl is een online boekhoudprogramma voor ZZP’ers, starters, grotere bv’s, MKB’ers, webshophouders, verenigingen, accountants en boekhouders. Hiermee krijg je gemakkelijk inzicht in alle financiën van je onderneming.

e-Boekhouden is niet alleen de naam van de software waar deze review over gaat. Het is ook een term voor ‘elektronisch boekhouden’. Overigens geeft dit wel heel mooi weer wat de kern van dit boekhoudprogramma is.

e-Boekhouden bestaat al sinds 2002 en is ontwikkeld door het bedrijf Skillsource. Het is gemaakt met het doel om boekhouden zo simpel mogelijk te maken. Dit proberen ze te bewerkstelligen met handige koppelingen. Maar bijvoorbeeld ook met een volledig gratis cursus boekhouden, daar over later meer.

Hoe werkt e-Boekhouden?

e-Boekhouden is een volledig online boekhoudprogramma. Dit zorgt ervoor dat al je gegevens worden opgeslagen in de cloud. Hierdoor kun je altijd bij al je gegevens. Je hoeft niet bang te zijn dat je gegevens op straat komen te liggen. Alles wordt op de best mogelijke manier beveiligd.

Elke tien minuten wordt er een tijdelijke back-up gemaakt van al je gegevens. Elke 24 uur wordt er ook een volledige back-up gemaakt. Hierdoor is het praktisch onmogelijk dat je gegevens verloren gaan.

e-Boekhouden is ook in bezit van het keurmerk betrouwbaar boekhouden. Dit is een officieel keurmerk waarmee alle vlakken van een boekhoudprogramma worden getest. Hiermee weet je zeker dat je met een betrouwbare partij in zee gaat.

e-Boekhouden gratis uitproberen?

Klik op de knop hieronder om e-Boekhouden 15 maanden (!) gratis te proberen

Functies van e-Boekhouden

e-Boekhouden heeft ontzettend veel verschillende functies. Allemaal met het doel om je boekhouding zo simpel en overzichtelijk mogelijk te houden. Het kan zijn dat je door alle verschillende functies door de bomen het bos niet meer ziet. Niet elke functie is waarschijnlijk relevant voor je bedrijf. Daarom leg ik hieronder uit wat elke functie doet én in welke situatie het goed van pas komt.

Factureren

Deze functie ligt denk ik het meeste voor de hand. Voor veel bedrijven is dit ook de meest gebruikte functie. Met de factureren functie van e-Boekhouden kun je in je eigen huisstijl een factuur opmaken en meteen via de mail versturen.

Verstuurde facturen worden automatisch verwerkt in de boekhouding, daar heb je geen omkijken meer naar.

Via deze functie kun je ook abonnementen aanmaken, waardoor klanten bijvoorbeeld maandelijks een factuur in hun mail krijgen. Zo kun je je boekhouding via deze functie dus deels ook automatiseren.

e-Boekhouden factureren
De factureren module van e-Boekhouden

Je kunt instellen dat je klanten via automatische incasso betalen, ook kun je een betaallink toevoegen aan je factuur. Voor die betaallink heb je wel een connectie nodig met een payment service provider (PSP) nodig. Dit raad ik ZZP’ers niet aan, omdat die toch extra kosten zijn die op deze schaal naar mijn mening onnodig zijn.

De factureren functie van e-Boekhouden ziet er duidelijk en overzichtelijk uit. Je kunt het een beetje saai noemen, maar dat past bij de algehele stijl. Door alleen de noodzakelijke eigenschappen op een pagina te zetten, houdt e-Boekhouden alles zo simpel mogelijk. Zodra je alle standaard diensten en/of producten in e-Boekhouden hebt ingesteld, is het opzetten van een factuur een klusje van niks.

Offertes

Ook dit is een veelgebruikte functie van boekhoudprogramma’s. Deze functie is vergelijkbaar met het factureren. Ook hier kun je alles opmaken in je eigen huisstijl.

e-Boekhouden offertes
De e-Boekhouden offertes functie

Je kunt bij de offertes ook notities toevoegen. Als je bijvoorbeeld een bepaalde prijs van een product of dienst wil duiden, kan dit doormiddel van een notitie. Ook kun je notities bij een offerte zetten die een klant niet ziet. Deze kunnen handig zijn voor je eigen administratie.

Je kunt in de offerte functie ook gebruik maken van offerte statussen. Hierin kun je bijhouden of offertes zijn geaccepteerd en of ze in behandeling zijn. Ik merk zelf dat ik deze functie niet gebruik en ook nog nooit heb gemist. Maar het kan voor een bedrijf dat veel offertes verstuurt een handige extra functie zijn.

Urenregistratie

Via de urenmodule van e-Boekhouden kun je alle uren die je voor je onderneming maakt bijhouden. Je kunt ze per project bijhouden, maar ook gewoon per activiteit.

Wat ik persoonlijk erg handig vind aan de urenmodule is dat je gewerkte uren met één klik op de knop kunt toevoegen aan een factuur. Daar hoef je dus geen extra handelingen meer voor te verrichten.

e-Boekhouden urenregistratie functie
De e-Boekhouden urenregistratie functie

Een andere handige functie van de urenmodule is de verbinding met de e-Boekhouden app. Je kunt via de app meteen je uren registreren. Waardoor je dit ook kunt doen als je geen laptop of computer bij de hand hebt. Over de e-Boekhouden app lees je later meer.

Relatiebeheer

In deze module van e-Boekhouden kun je al je relaties aanmaken en alle benodigde informatie toevoegen. Dit is ook een vrij ‘straight forward’ module die doet wat hij moet doen. Je kunt relaties ook eventueel toevoegen aan een mailinglijst. Waarover hieronder meer wordt verteld.

Nieuwsbrief

Deze functie was mij tot voor kort nooit opgevallen. Totdat ik deze review begon te schrijven. Onder het kopje van relatiebeheer staat dus ook ‘nieuwsbrieven’. Dit is een functie die ik niet meteen zocht achter een boekhoudprogramma. Toch kan deze functie je van pas komen. Je kunt via e-Boekhouden mailinglijsten bijhouden. Daarna kun je een nieuwsbrief sturen aan deze mailinglijst.

Als je e-mailmarketing wilt gebruiken voor je klanten raad ik dit niet aan. Je kunt deze nieuwsbrieven niet automatiseren of goed opmaken. Dit is voornamelijk goed te gebruiken als je af en toe een bericht wilt sturen aan je klanten. Wanneer je er dus niet superveel mee bezig bent kan dit een handige (en gratis) oplossing zijn voor het versturen van nieuwsbrieven.

Overigens zegt het genoeg dat ik niet wist dat deze functie bestond. Ik denk niet dat er super veel mensen zijn die dit gebruiken. Maar je weet nooit wanneer het van pas komt.

BTW-aangifte

Dit is naar mijn mening een van de meest waardevolle functies van e-Boekhouden (en boekhoudprogramma’s in het algemeen). Als ondernemer moet je (waarschijnlijk) elk kwartaal BTW-aangifte doen. Met e-Boekhouden is dat letterlijk in twee minuten gedaan. Links onderin het menu van e-Boekhouden vind je een knop waar ‘BTW-aangifte’ staat. Daar kun je de boekhouding en je af te dragen BTW nog nakijken. Daarna kun je met een klik op de knop je BTW-aangifte versturen naar de belastingdienst.

BTW-aangifte functie
e-Boekhouden BTW-aangifte functie

Maar daar blijft het niet bij. Je kunt namelijk via e-Boekhouden je af te dragen BTW overmaken naar de belastingdienst met iDeal. Alle correcte nummers en info staat meteen in de beschrijving. Normaal gesproken moet je het handmatig doen via een opdracht met je bank. Maar dat is met e-Boekhouden dus niet meer nodig. Ik vind dit een groot pluspunt van e-Boekhouden. Doordat ik hier maar zo weinig tijd aan besteed, kan ik meer tijd besteden aan de dingen die er echt toe doen.

e-Boekhouden gratis uitproberen?

Klik op de knop hieronder om e-Boekhouden 15 maanden (!) gratis te proberen

Extra functies e-Boekhouden

Naast de ‘standaard’ functies van e-Boekhouden, heeft het nog een paar andere handige functies die ik je niet wil laten ontgaan. Deze zijn niet zozeer direct te relateren aan boekhouding, maar ze kunnen het wel een stuk makkelijker maken.

Koppelingen

e-Boekhouden heeft een scala aan koppelingen die je kunt maken om je boekhouding te automatiseren. Ik ga ze hier niet allemaal noemen. Kijk voor alle koppelingen even hier. De drie meest gebruikte koppelingen van e-Boekhouden zijn:

Webshops

Je kunt eenvoudig een webshop aan je boekhouding koppelen. Zo worden alle verkopen die je maakt direct verwerkt in de boekhouding. Alle grote webshop partijen van Nederland zijn hierin vertegenwoordigd. Je kunt zelfs een zakelijk account op bol.com koppelen als je aan verkopen via bol.com doet.

Banken

e-Boekhouden kun je met alle grote banken in Nederland koppelen. Zo worden alle op- en afschrijvingen van je bedrijf meteen geïmporteerd. Je kunt in e-Boekhouden ook automatische importregels aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld afschrijvingen met het woord ‘salaris’ in de omschrijving automatisch laten wegboeken onder privé opnamen. Als je deze importregels dus aanmaakt hoef je amper nog zelf te boekhouden.

Payment service providers (PSP)

Met een betaalprovider kun je betalingen ontvangen via bijvoorbeeld iDeal of creditcards. e-Boekhouden heeft een koppeling met alle betaalproviders in Nederland. Zo kun je betalingen meteen verwerken in je boekhouding. Ook kun je hiermee gemakkelijk een betaallink plaatsen op je facturen, zodat klanten snel via iDeal kunnen betalen.

Scan & Herken

Handmatig invoeren van bonnetjes of facturen is tegenwoordig niet meer nodig. Met Scan & Herken van e-Boekhouden kun je een foto maken en invoeren in de app van e-Boekhouden. Daarna worden deze meteen in de boekhouding verwerkt.

Het lijkt een handige functie, maar in de praktijk had ik nog wat moeite om dit op te zetten en werkend te maken. Maar nu het inmiddels werkt, kan ik niet meer zonder. Zeg maar dag tegen een boek vol papieren bonnetjes!

Mobiele app

Ik heb de mobiele app van e-Boekhouden al een paar keer eerder genoemd in deze review. Het is een vrij simpele app waarmee je een dashboard hebt van je winst- en verliesrekening. Ook kun je hiermee snel een foto van een bonnetje inscannen. Tegenwoordig hoef je fysieke bonnetjes niet meer te bewaren. Dus nadat je een bonnetje hebt ingescand, kan ‘ie de prullenbak in!

e-Boekhouden app
De e-Boekhouden app

Klantenservice van e-Boekhouden

Dit is een punt wat ik toch belangrijk vindt om ook mee te nemen in deze e-Boekhouden review. Als je vragen hebt over je boekhouding, moet de klantenservice ook snel en adequaat reageren. Ik maak zelf meer dan een jaar gebruik van dit boekhoudprogramma dus ik kan hier zeker wat over vertellen.

Ik heb niet heel vaak te maken gehad met de klantenservice. Maar wel vaak genoeg om er een goed beeld van te hebben. De eerste keer dat ik contact zocht werd ik omgeleid naar een pagina waarbij je kunt zoeken naar de meest gestelde vragen. Dat bood mij geen duidelijkheid, dus kon ik een bericht sturen naar de klantenservice. Er is geen helaas geen live chat functie. Overigens kun je wel een whatsapp bericht sturen naar de klantenservice. Daarna had ik binnen een kwartier antwoord op mijn vraag.

e-Boekhouden klantenservice
De e-Boekhouden klantenservice

Op dit gebied heeft e-Boekhouden naar mijn mening nog wel wat te winnen. Klantenservice via Whatsapp is prima, maar ik moest wel eerst een telefoonnummer registreren. Ik zou het persoonlijk handiger vinden als er een live chat functie aan toegevoegd zou worden.

Overigens heb ik niks aan te merken op de klantenservice zelf. Binnen een kwartier had ik een duidelijk antwoord op mijn vraag die mijn probleem heeft opgelost. Ook was de persoon waarmee ik contact had erg vriendelijk!

Prijs van e-Boekhouden

Dit is een van de grote voordelen van dit boekhoudprogramma. Je kunt e-Boekhouden namelijk vijftien(!!) maanden gratis gebruiken. Je hoeft geen abonnement af te sluiten of je bankgegevens achter te laten. Na het inloggen kun je meteen van start. Dit is bij uitstek voor startende ondernemers erg aantrekkelijk. Er is in Nederland geen enkel ander boekhoudprogramma dat je zo lang gratis kunt gebruiken.

Wanneer de 15 maanden zijn afgelopen ben je wel maandelijks een bedrag kwijt aan dit programma. De ZZP/mini boekhoudmodule kost 7,95 per maand. Hiermee kun je 240 boekingen per jaar invoeren. De standaard boekhoudmodule kost 14,50 per maand. Hiermee kun je het hele jaar door onbeperkt boekingen doen. Daarnaast kost de ZZP/mini factuurmodule 5,95 per maand. Daar kun je 120 facturen per jaar mee sturen. De standaard factuurmodule kost 9,50 per maand. Daar kun je onbeperkt facturen mee sturen het hele jaar door.

Voor de meeste dienstverlenende ZZP’ers en ondernemers zijn de ZZP/mini modules voldoende. Als je echt veel boekingen maakt en facturen stuurt kan je de standaard modules aanschaffen. Maar in de praktijk zijn er weinig mensen die deze nodig hebben.

Een pluspunt aan deze pakketten is dat je niet vast zit aan een jaarcontract. Je kunt het altijd maandelijks opzeggen.

e-Boekhouden gratis uitproberen?

Klik op de knop hieronder om e-Boekhouden 15 maanden (!) gratis te proberen

Gratis cursus boekhouden

Terwijl ik deze e-Boekhouden review schreef, kwam ik er achter dat er een volledig gratis cursus boekhouden beschikbaar is. Hiermee leer je boekhouden én het programma e-boekhouden te gebruiken. Ik baal er van dat ik niet van deze cursus afwist toen ik begon met boekhouden. Dat had mij ongetwijfeld veel tijd bespaard.

gratis cursus boekhouden

Ik heb de cursus toch bekeken en het ziet er allemaal erg duidelijk en overzichtelijk uit. Het is mooi om te zien dat e-Boekhouden dit ook gratis aanbied naast het gratis gebruik van het programma. Hier kun je de gratis cursus als e-boek downloaden.

Voordelen van e-Boekhouden

Er zijn een aantal aspecten waarmee e-Boekhouden uitblinkt als online boekhoudprogramma. Persoonlijk vind ik e-Boekhouden een van de meest complete boekhoudprogramma’s die er in Nederland zijn.

Het programma is gebouwd om zo simpel mogelijk te werk te gaan. Dat merk je als je het programma een tijdje gebruikt. Toch zijn er ook genoeg manieren om het naar je eigen hand te zetten. Je kunt facturen en offertes helemaal opmaken en en aanpassen. Ook kun je makkelijk producten, diensten of andere items invoeren in het systeem. Zodat het maken van een factuur erg snel is geregeld.

Verder is de klantenservice erg bekwaam en wordt er snel gereageerd, een aspect waar ik veel waarde aan hecht bij een boekhoudprogramma.

Wat ik niet mag vergeten is natuurlijk de prijs. De eerste vijftien maanden kun je het geheel kosteloos gebruiken. Wanneer je een startende ondernemer bent heb je vaak al te maken met veel kosten. Aan je boekhouding hoef dus eerst geen geld uit te geven. De prijs die je daarna voor e-Boekhouden betaalt is ook uiterst schappelijk.

Nadelen van e-Boekhouden

Ik ben erg te spreken over e-Boekhouden. Toch zijn er een aantal punten die niet goed zijn, of beter kunnen. Zo ziet de website er vrij ouderwets uit. Het doet wat het moet doen, maar het kan wel een ‘likje verf’ gebruiken.

Daarnaast mis ik ook soort dashboard op de homepagina. Wanneer je nu e-Boekhouden opent krijg je het menu bovenaan en links te zien. Met in het midden een groot grijs vlak. Een dashboard met alle belangrijke boekhoudmodules op een plek zou hier zeker niet misstaan.

Ook is er nog een ander probleem met de website. Zodra je op het logo van e-Boekhouden klikt, opent er een nieuw tabblad. Hiermee kom je opnieuw op de pagina om in te loggen, terwijl je al bent ingelogd. Ook opent er na het inloggen weer een nieuw tabblad. Dit is vrij vervelend in mijn beleving. Het is geen dealbreaker, maar hier mag wel wat aan gedaan worden.

Ik heb inmiddels wel begrepen dat e-Boekhouden met de bovenstaande punten bezig is. Ze willen de zogenoemde ‘user experience’ verbeteren. Daar horen ook deze punten bij. Als ze dit oplossen, zie ik nog weinig slechte punten bij e-Boekhouden.

e-Boekhouden review: het oordeel

Als je deze hele e-Boekhouden review hebt gelezen, wil je waarschijnlijk ook weten wat mijn eindoordeel is over dit boekhoudprogramma.

Het mag duidelijk zijn dat ik ontzettend ben te spreken over e-Boekhouden! Ik durf zelf zo ver te gaan om te zeggen dit ik dit het beste boekhoudprogramma van Nederland vind. Alle aspecten die een boekhoudprogramma nodig heeft zijn hier te vinden.

Er is geen ander programma waar je vijftien maanden gratis mee aan de slag kunt. Het heeft alles waar je in een boekhoudprogramma naar zoekt.

Het is ontwikkeld om zo simpel mogelijk te werken. Voor de leek is dit programma ook makkelijk te volgen. Toch zijn er ook genoeg mogelijkheden om dit programma helemaal naar je eigen hand te zetten.

Als je gaat boekhouden met e-Boekhouden heb je tal van koppelingen om het proces zoveel mogelijk te automatiseren. Als je al werkt met een programma als een betaalprovider of webshop, hoef je je geen zorgen te maken. Want e-Boekhouden heeft een koppeling met praktisch alle bedrijven waar je überhaupt een koppeling voor zou willen.

Ik zou iedereen met een klein tot middelgroot bedrijf aanraden om dit boekhoudprogramma te gebruiken. Je kunt het vijftien maanden gratis uitproberen, dus als je het toch niks vind kun je gewoon wat anders proberen. Met vijftien maanden proeftijd heb je waarschijnlijk wel genoeg tijd om er achter te komen of dit het boekhoudpakket wat voor je is.

Ik hoop dat ik je een duidelijk beeld van e-Boekhouden heb kunnen geven in deze review. Mocht je nog vragen hebben, of gewoon een opmerking willen maken over mijn e-Boekhouden review. Laat dan hieronder een reactie achter!

e-Boekhouden gratis uitproberen?

Klik op de knop hieronder om e-Boekhouden 15 maanden (!) gratis te proberen

Hoi! Ik ben Jan Willem, ik schrijf wekelijks reviews hier op Reviewnet. Zodat jij een goede beslissing kan maken over je volgende aankoop online!

Plaats een reactie